Vertrouwen in woningmarkt weer helemaal terug

Objectief gemeten blijkt het consumentenvertrouwen in de woningmarkt weer helemaal terug. Waar de neutrale stand op 100 punten staat geeft de indicator van Vereniging Eigen Huis (VEH) voor oktober een stand aan van 103 punten. Daarmee lijkt de negatieve spiraal definitief doorbroken.

Tendens

In december 2012 bereikte de indicator met 51 punten nog een absoluut dieptepunt. Sindsdien is het consumentenvertrouwen geleidelijk hersteld.

Maandag werd bekend dat in oktober een recordaantal hypotheken is aangevraagd. Niet eerder dit jaar werden in een maand tijd 24.500 hypotheekaanvragen ingediend. Een stijging van 58 procent in vergelijking met vorig jaar. Ten opzichte van september steeg het aantal aanvragen met ruim 20 procent.

Oversluiters

Het gaat zowel om hypotheekaanvragen naar aanleiding van de aankoop van een woning als om woningeigenaren die hun hypotheek oversluiten. Volgens HDN, stijgt het aantal oversluiters wel iets, mede door de lage rente, maar niet met enorme aantallen. HDN is een elektronisch platform waar alle grote hypotheekverstrekkers behalve Rabobank bij aangesloten zijn. Het platform registreert daardoor circa 75 procent van alle hypotheekaanvragen in Nederland.

Aanvragen

Met name vanuit vanuit de sector van de onafhankelijke hypotheekadviseurs wordt forse drukte gemeld.
Dorine van Basten, directeur van HDN, verwacht dat het aantal aanvragen in het laatste kwartaal van 2014 flink hoger uit zal komen dan in 2013. "We zitten met de maand oktober al op de helft van het totaal aantal aanvragen in het hele vierde kwartaal van 2013."

Instapmoment

De dalende hypotheekrente en de stijgende huizenprijzen geven consumenten het vertrouwen dat het een goed moment is om te kopen.

Volgens VEH zijn vooral de financieringsmogelijkheden bepalend voor het verdere herstel van de woningmarkt. Per 1 januari worden de normen aangescherpt. "Het is niet alleen een kwestie van willen kopen, maar van kunnen kopen", aldus de belangenorganisatie in een verklaring.

 


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 08-11-2014. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.


Hypotheekrente al vanaf: (Bekijk hier alle rentes)
meer informatie
Hypotheek oversluiten. Wat levert dat op?
meer informatie